Hoe voorkom je cybercriminaliteit op je apparaten?

Hoe voorkom je cybercriminaliteit op je apparaten?

Cybercriminaliteit op je telefoon of laptop voorkom je zo!

Online criminaliteit krijgt steeds meer aandeel in onze maatschappij. Steeds meer berichtgevingen gaan over mensen die slachtoffer zijn geworden van cybercrime. Hierbij kan men privacygevoelige gegevens kwijtraken, of bijvoorbeeld geld. Om dit risico te voorkomen is het enorm belangrijk om je bewust te zijn van je online veiligheid. Niet alleen op je werk, maar ook bij jou thuis. Deze tips zullen je helpen om online inbrekers geen schijn van kans te geven.

Ga slim om met je wachtwoorden

Wat veel mensen vergeten is dat een wachtwoord soms makkelijk te raden of te kraken is. Zorg ervoor dat je geen persoonlijke gegevens gebruikt in je wachtwoord. Een geboortejaar of naam wordt te vaak gebruikt als wachtwoord. Het beste is om een combinatie van cijfers, hoofdletters, kleine letters en symbolen te gebruiken. De volgorde moet hierbij onlogisch zijn. Daarbij is het altijd verstandig om verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts te gebruiken. Je brengt namelijk meerdere accounts in gevaar als je dezelfde wachtwoorden blijft gebruiken. Het onthouden van veel moeilijke wachtwoorden kan lastig zijn. Hiervoor kun je overwegen om een wachtwoordmanager te gebruiken. Schrijf zeker niet je wachtwoorden op een briefje.

Let op je spullen

Wachtwoorden helpen goed met het beveiligen van je account. Echter, kan het ook zo zijn dat je ergens al ingelogd bent. Om die reden is het nooit verstandig om je laptop of smartphone onbeheerd ergens achter te laten. Iemand met kwade bedoelingen kan dan snel zijn slag slaan. Zorg er dus voor dat je laptop of smartphone niet open staan mocht je er geen overzicht over hebben.

Denk aan je verbinding

Een openbaar Wi-Fi netwerk kan aantrekkelijk lijken. Niets is minder waar. Zodra je inlogt op een openbaar Wi-Fi netwerk kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot je verbonden apparaat. Deze vorm van cybercrime komt steeds meer voor. Een gevolg van verbinden met een openbaar Wi-Fi netwerk is bijvoorbeeld online identiteitsfraude. Zodra de hacker binnen is, zal je niet eens merken dat je gegevens gestolen worden. Vaak zetten cybercriminelen een netwerk op met een bekende naam zoals ‘McDonalds Wifi’ om ervoor te zorgen dat mensen het open Wi-Fi netwerk zullen vertrouwen en ermee verbinden. De risico’s zijn het grootst bij het internetbankieren. Mocht je alleen het nieuws checken, is er minder risico.

Antivirussoftware

Een aanrader op de laptop of pc is antivirussoftware. Laatstgenoemde spoort schadelijke bestanden en software op en verwijdert deze. Ook is een firewall een must. Een firewall is een soort beschermingsmuur die ervoor zorgt dat schadelijke bestanden niet op je computer kunnen terecht komen. Het is daarbij ook zaak om de software up-to-date te houden. Hierdoor ben je beveiligd tegen de laatste trucjes. Hackers zijn namelijk continue bezig met het proberen van het omzeilen van antivirusprogramma’s!

Updaten!

Zoals in de vorige paragraaf al aangegeven werd is het belangrijk om te updaten. Dit geldt ook voor je smartphone. Een update wordt gebruikt om zwakke plekken in de beveiliging op te lossen. Daarom is het verstandig om altijd te kijken of jouw laptop of smartphone een update nodig heeft. Vaak doet het apparaat dit zelf.

Maximale veiligheid tegen cybercrime

Ten slotte is het afsluiten van een cyberverzekering een erg verstandige optie. Met een cyberverzekering ben je verzekerd tegen de schade die bij een cyberaanval zou kunnen ontstaan. Een voorbeeld van dergelijke schade is dat je gegevens openbaar op straat komen te liggen. Met behulp van de verzekering wordt je bijgestaan door cybersecurity-experts om je veiligheid te optimaliseren. Tevens wordt de financiële schade gedekt die je hebt geleden. Verder wordt er met jou een stappenplan gemaakt in het geval van een cyberaanval of datalek. Zo ben je altijd goed voorbereid.

Zekere voor het onzekere nemen? Vraag vrijblijvend een offerte voor een dataverzekering aan >