Computercriminaliteit

Computercriminaliteit is een groeiend probleem wereldwijd. Tegenwoordig krijgt vrijwel iedereen ermee te maken, in welke vorm dan ook. Computercriminelen worden steeds vindingrijker en organisaties zijn steeds kwetsbaarder. Nederland is zelfs een van de meest aangevallen landen in Europa in criminaliteit via internet. Hierdoor heb je online te maken met data dat uitlekt, reputatie- en financiële schade en ga zo maar door. Toch kunt u niet meer zonder het internet. Hoe wordt u als organisatie beter weerbaar tegen computercriminaliteit? Lees snel verder voor het antwoord. 

Premies al vanaf €395 per jaar. Bereken nu uw premie >

 Wat is computercriminaliteit nou eigenlijk? 

Onder computercriminaliteit wordt verstaan: het gebruik van een computer of ICT-middel als wapen of instrument om iets illegaals te bevorderen of te beveiligen. Simpel gezegd is het digitale criminaliteit. Denk hierbij aan het stelen van identiteiten, bedrijfsdata, intellectueel eigendom of het plegen van fraude. De bekendste vormen hiervan zijn: phising, malware en identiteitsfraude. Hoewel de meeste computercriminaliteit delicten worden gepleegd om winst te generen, worden ze ook ingezet om systemen van organisaties te beschadigen of plat te leggen. Zo kunnen zij de digitale omgeving overnemen, informatie verzamelen, verkopen en reputatieschade veroorzaken.  

Tips om computercriminaliteit te voorkomen 

  • Voer updates automatisch door 

Het automatisch doorvoeren van updates zorgt ervoor dat u de laatste versie van een besturingssysteem gebruikt. Oudere versies bevatten vaker kwetsbaarheden, waar hackers graag gebruik van maken. Cybercrime voorkomen begint met het goed updaten van uw apparaten. 

  • Sterke wachtwoorden gebruiken 

Maak uw wachtwoord niet te voorspelbaar. Ga dus niet basis informatie (zoals geboortedatum en namen) in uw wachtwoord vermelden. Zorg er daarnaast voor dat uw wachtwoord uit verschillende combinaties bestaat van hoofd- en kleine letters, cijfers en symbolen. Het gebruik van verschillende wachtwoorden is ook een aanrader. Stel uw wachtwoord wordt gehackt en u hebt het wachtwoord op verschillende platformen, dan kunnen ze direct alles beheren. 

  • Laat uw apparaat nooit onbeheerd achter 

Het klinkt misschien heel wantrouwig, maar veel vaker dan u denkt gebeurt het dat criminelen in openbare ruimtes op elkaars computer indringen. Criminelen krijgen eenvoudig toegang tot al uw gegevens door een onbeheerd apparaat te gebruiken, wanneer u bijvoorbeeld naar het toilet bent. Laat dus nooit uw apparaat onbeheerd achter. 

  • Maak gebruik van een firewall en antivirussoftware 

Een firewall blokkeert onbekende programma’s in het zoeken van contact met het internet via uw systeem. Door een firewall te hanteren kunt u virussen blokkeren. Antivirussoftware zorgt ervoor dat uw systeem beveiligd is tegen virussen en hackers. Daarnaast herkent het ook programma’s die foute bedoelingen hebben op uw computer. 

Computercriminaliteit tegengaan met Dataverkezering.nl 

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat het u overkomt dat uw bedrijf slachtoffer is van computercriminaliteit. Wanneer u dan te laat bent om stappen te ondernemen kan dit hele grote gevolgen hebben. Wanneer u een verzekering afsluit bij Dataverzekering.nl kan dit een hele hoop ongemakken voorkomen. Met een cyberverzekering bent u verzekerd tegen de schade die u oploopt wanneer u te maken krijgt met computercriminaliteit. Als uw onderneming te kampen krijgt met een hack of datalek dient u ook snel te handelen. Onze specialisten helpen u met het maken van een gestructureerd en effectief stappenplan waardoor u voorbereid bent en de schade al beperkt kan worden. Heeft u vragen? Neem dan gerust even contact op met 085-0641777.

Laat u verrassen door onze expertise, bekijk hier onze praktijkvoorbeelden