“Bij cybercrime denk je vaak aan bedrijven, maar ook particulieren kunnen het slachtoffer worden. Je denkt dan wellicht meteen aan rijke mensen omdat ze voor cybercriminelen interessanter zijn, maar vaak zijn die beter geschoold en alerter. Grote gezinnen met pubers en ouderen lopen meer gevaar, ik heb mijn schoonvader daarom ook uitgelegd waar hij op moet letten als hij een mail met een vreemd verzoek ontvangt.”
Jurgen Meeusen is Commercieel Medewerker bij T&W in Tilburg, hij helpt bedrijven regelmatig met cybercrime, maar ook particulieren vragen steeds vaker om informatie over een cybercrime verzekering: “Ik heb een klant die via WhatsApp een vraag van zijn zus kreeg of hij geen geld over wilde maken. Haar account bleek gehackt, maar hij trapte er wel in. Helaas wordt dit door andere verzekeringen niet gedekt.”
Waarom zijn gezinnen met pubers interessanter bij cybercrime?
“Daarbij gaat het niet zozeer om het direct aftroggelen van geld, maar bijvoorbeeld over chantage met compromitterende foto’s die gemaakt zouden zijn. Als je daarvoor bent verzekerd, kan de verzekeraar je helpen met specialisten die bijvoorbeeld foto’s uit zoekmachines kunnen halen. Dat noemen ze e-reputatieschade.”
Cyberverzekering voor particulieren: 12,50 per maand (exclusief assurantiebelasting)
“Als je als particulier bent gehackt, zal de verzekeraar je op verschillende manieren helpen. Zo zal er worden geholpen om de bestanden te herstellen en schadelijke software te verwijderen. Daarnaast wordt losgeld betaald, in de meeste gevallen krijg je zo weer toegang tot je computer. Per incident is 50.000 euro beschikbaar voor het verhelpen van de gevolgkosten, met maximaal 100.000 euro op jaarbasis. Maar er is per gebeurtenis wel een eigen risico van 125 euro.”
Wordt er alleen maar naar de gevolgen van cybercrime gekeken?
“We vergoeden ook de kosten van preventiemaatregelen na een cyberincident, bijvoorbeeld het upgraden van het antivirusprogramma op het getroffen apparaat. Bovendien is er een vergoeding voor forensisch onderzoek naar de oorzaak en omvang van het incident, en vergoeden we ook aanspraken van derden.”
“Maar er is ook een dekking voor identiteitsfraude: als criminelen toegang weten te krijgen tot je financiële gegevens krijg je een vergoeding bij eventuele diefstal. Als je bijvoorbeeld op vakantie je paspoort afgeeft, kan deze worden gekopieerd en misbruikt. De dekking is wereldwijd, dus ook als je op vakantie bent.”
Wat valt er niet onder een cybercrime verzekering voor particulieren?
“In de voorwaarden staan gebeurtenissen waarbij hulpverlening en schadevergoeding na een cyberincident niet verzekerd zijn. Behalve de standaard uitsluitingen, zoals opzet, zijn dat:
- Schade die voorafgaand aan de ingangsdatum van de verzekering heeft plaatsgevonden;
- Schade als gevolg van een cyberincident waarvan een andere verzekerde een verdachte, dader of medepleger is;
- Schade als gevolg van het ontbreken van passende beveiligingsmaatregelen is niet verzekerd. Onder passende beveiligingsmaatregelen verstaan wij tenminste het deugdelijk gebruik van wachtwoorden en het installeren en gebruiken van adequate en up-to-date antivirussoftware van een gerenommeerde leverancier.”
Overlapt de cybercrime verzekering niet met andere verzekeringen?
“Helaas. In een reisverzekering wordt niks gedekt op het gebied van cybercrime, en door de brandverzekering worden alleen de gevolgen van de brand vergoed. Cybercrime valt ook niet onder de inboedelverzekering, en de computerverzekering is vooral voor hardware, bijvoorbeeld bij diefstal.”
“De premie is 12,50 per maand, exclusief assurantiebelasting. Dat is volgens mij best redelijk. Als je een keer digitaal bent opgelicht weet je hoe hoog de kosten kunnen worden, dan kun je het beste maar een telefoonnummer voor hulp hebben dat je kunt bellen. Dat geeft toch een rustig gevoel.”