Nieuwe privacy afspraken tussen VS en de EU

Nieuwe privacy afspraken tussen VS en de EU

Het overdragen van persoonsgegevens van de Europese Unie naar de Verenigde Staten is binnenkort hoogstwaarschijnlijk weer mogelijk. De EU en de Verenigde Staten hebben namelijk een principeakkoord bereikt over het maken van nieuwe privacy-afspraken. Lees snel verder om erachter te komen wat dit inhoudt. 

Het principeakkoord

Op 25 maart 2022 sloten de voorzitter van de Europese Commissie en de Amerikaanse president het principeakkoord. Mocht dit principeakkoord worden doorgezet, dan wordt het weer mogelijk om gegevens vrij en veilig van Europese burgers naar deelnemende Amerikaanse bedrijven te laten stromen. Deze gegevens mogen dan op een privacy vriendelijke manier verwerkt worden.  

In het akkoord zijn er een paar dingen afgesproken. Zo zegt het hoofd van de Europese Commissie Von der Leyen dat het akkoord een ‘evenwichtige en effectieve oplossing’ is.  Van een definitief akkoord is nog lang geen sprake. Dit zal hoogstwaarschijnlijk nog wel een paar maanden duren.  

Vorige privacy deal

De Europese unie en de Verenigde Staten zijn al zo’n twee jaar aan het onderhandelen over de nieuwe privacy-afspraken. De vorige privacy deal werd verbroken door de Europese rechter want deze schoot te kort en beschermde de Europeanen niet goed genoeg tegen de Amerikaanse bedrijven.  

Mocht er geen oplossing komen, dreigden veel grote Amerikaanse bedrijven te vertrekken uit de EU. Zo zegt Meta bij het presenteren van de jaarcijfers dat ze, wanneer het zou doorgaan, hoogstwaarschijnlijk niet meer aan te bieden zijn in Europa. Dat willen ze natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Daarnaast luisterden bedrijven niet echt naar het vonnis van het Europees Hof van Justitie. In het vonnis van het Europees Hof van Justitie werd er bevestigd dat persoonlijke gegevens minder beveiligd vanuit Europa naar De Verenigde Staten werden gestuurd, dan het sturen van gegevens binnen de Europese Unie. Door die gedragingen zijn toezichthouders van plan om strenger te gaan optreden. De Verenigde Staten is na de dreiging van de Amerikaanse bedrijven haast gaan maken. Doordat een wetwijziging heel gevoelig ligt in Amerika, proberen ze nu de bestaande wetgeving te veranderen.  

Gevolgen voor Nederland

Zowel grote als kleine ondernemingen in Nederland die connecties hebben in het buitenland zullen blij zijn met de nieuwe privacy overeenkomst. Samenwerken gaat veel beter wanneer de regels in alle landen hetzelfde zijn en elk land dus hetzelfde beschermingsniveau heeft.  Zo hoeft er nergens apart rekening mee te gehouden te worden en kan dus niks het overdragen van data belemmeren.  

Kritiek op het principeakkoord

Natuurlijk is er ook kritiek op de nieuwe privacy deal. Zo lijkt het net alsof De Verenigde Staten de oorlog in Oekraïne gebruikt om niet te hoeven voldoen aan de eisen die de EU heeft gesteld. Zo voldoet het doorgeven van persoonlijke gegevens in het nieuwe akkoord nog steeds niet aan de AVG/GDPR. Door de oorlog is de grootste leverancier van gas voor de EU weggevallen. Rusland was namelijk voor 40% afhankelijk van de volledige gasimport van de EU. Door de sancties tegen Rusland is er een groot tekort op de energiemarkt ontstaan, waar de VS natuurlijk maar al te graag in springt. Als het ware wordt er dus eigenlijk gas geruild tegen een soepeler beleid van het versturen en verwerken van data.

Mocht het principeakkoord definitief worden aangenomen, zullen er hoogstwaarschijnlijk een aantal rechtszaken volgen. Dit gebeurde al eens eerder bij de vorige privacy deals tussen de EU en de VS. Privacy activist Max Scherms maakt zich hard voor het verbieden van alle doorgiftes van persoonsgegevens naar de EU en laat dat blijken met verschillende rechtszaken tegen de privacy deals. In een officiële verklaring geeft Max wederom aan dat het de deal grondig gaat analyseren en indien het mogelijk is ook gaat aanvechten.