In maart 2020 veranderde een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking van werkplek: thuiswerken werd de norm. De eettafel leek eerst een tijdelijke werkplek. Maar naarmate het langer duurde werd toch ergens in huis een meer permanente thuiswerkplek ingericht. Veel mensen kunnen niet wachten tot ze weer elke dag naar kantoor kunnen gaan, maar een groot deel heeft ook de voordelen van het thuiswerken ontdekt. Ook in de toekomst zal er dus meer thuis gewerkt worden. Thuiswerken is in veel gevallen ook heel makkelijk, voor alles lijkt er wel een digitale oplossing. Maar voor criminelen biedt dit ook veel nieuwe kansen. Hier volgen een aantal tips om veilig thuis te werken.
Veilig netwerk
Waar alle werknemers op kantoor op een goed beveiligd netwerk werkten, werkt iedereen nu thuis op zijn privé netwerk. Op kantoor worden altijd de juiste beveiligingsupdates voor programma’s en netwerken uitgevoerd, waarschijnlijk door een vaste persoon. Maak afspraken met werknemers dat ze dit zelf thuis ook doen. Of zorg dat iedereen thuis gebruik kan maken van het bedrijfsnetwerk, bijvoorbeeld via een VPN-verbinding.
Wil je, voor de afwisseling, een keer in een koffietentje werken? Maak hier geen gebruik van het openbare wifi-netwerk! Een hacker kan via een openbaar netwerk zo je apparaat binnenwandelen en bijvoorbeeld malware op je laptop installeren of belangrijke e-mails en andere gevoelige gegevens onderscheppen. Gebruik daarom een VPN-verbinding of werk met een mobiele hotspot via het 4G-netwerk van je smartphone. Deze zijn niet zo eenvoudig te hacken.
Beveiliging van accounts en wachtwoorden
Werk je op je privé laptop waar in het weekend je kinderen spelletjes op spelen of waar je ’s avonds nog even online gaat shoppen, dan wil je wel uitgelogd zijn van je werkaccounts. Om alle wachtwoorden te onthouden en tijdens werktijd snel in te kunnen loggen is een wachtwoordmanager aan te raden.
Maak daarnaast waar mogelijk gebruik van tweefactor-authenticatie. Hiermee moet je bij het inloggen een wachtwoord invoeren en krijg je daarnaast ook een code toegestuurd via e-mail of sms. Zo verifieer je dat jij de enige en echte gebruiker bent die op dat moment in wil loggen en kan er moeilijker fraude plaatsvinden.
Sla bestanden veilig op
Sla documenten met gevoelige gegevens niet zomaar lokaal op je laptop op. Ga na of het echt nodig is een bestand te bewaren, zo ja zorg dan voor versleuteling van het bestand of zorg dat dit soort bestanden alleen op de beveiligde server van je bedrijfsnetwerk staan. Zet het bijvoorbeeld ook niet op een usb-stick. Deze kan ook in verkeerde handen terecht komen.
Veilig videobellen
Vinden er online vertrouwelijke gesprekken plaats? Denk dan goed na over welk platform hiervoor gebruikt wordt. Niet alle videobel-platformen gaan goed met de veiligheid en privacy van de gebruikers om. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een overzicht van de meest gebruikte platformen gemaakt dat je kunt raadplegen bij je keuze.
End-to-end versleuteling is bijvoorbeeld een belangrijke vereiste die ervoor zorgt dat niemand anders dan de uitgenodigde deelnemers kunnen meeluisteren tijdens een gesprek.
Trap niet in phishingmails
Wanneer je op kantoor zit en onverwacht een verdachte mail binnenkrijgt spreek je er vaak even met een collega over. Als je alleen thuis zit klik je misschien sneller achteloos door. Blijf dus alert. Krijg je een verdachte e-mail binnen, klik dan niet op links in deze mail en open de bijlagen niet.
Wat als…
Wat als er toch iets is misgegaan of als er een situatie voordoet die je niet vertrouwt? Deel dit altijd direct met je werkgever of collega’s. Een goed voorbereide werkgever weet welke stappen er ondernomen moeten worden in geval van een hack, datalek of andere vorm van cybercriminaliteit. Bespreek dit soort zaken binnen je bedrijf en zorg dat iedereen op de hoogte is van de acties die ondernomen moeten worden in het geval van een probleem.
Heb je hier nog advies bij nodig? Wij helpen graag om je bedrijf en thuiswerkers te beschermen tegen cybercriminaliteit en de gevolgen daarvan. Neem contact met ons op voor meer informatie.