Wat is ransomware en hoe kunt u het voorkomen?

Wat is ransomware en hoe kunt u het voorkomen?

Een veel voorkomende vorm van computercriminaliteit is ransomware. Dit is kwaadaardige software waarmee criminelen bestanden versleutelen of een heel computersysteem blokkeren. Het versleutelen van bestanden wordt ook wel cryptoware genoemd. Wanneer u hierdoor getroffen wordt kunt u uw bestanden niet meer openen. Vervolgens eisen de criminelen losgeld (ransom) om de data of het systeem weer vrij te geven. In het Nederlands staat ransomware ook bekend als gijzelsoftware.

Hoe wordt ransomeware toegepast?

Ransomware wordt op een listige wijze toegepast. De criminelen misbruiken hierbij vaak de naam van bekende organisaties of een overheidsinstantie zoals Microsoft of de politie. Ransomware wordt toegepast door bijvoorbeeld de vorm van een antivirusprogramma aan te nemen. Het zogenaamde programma meldt dan dat er een virus op uw pc is gevonden en dat u snel moet handelen om het op te lossen. Om het probleem op te lossen meldt het programma dat u hiervoor moet betalen. Die prijs is het losgeld. Vaak wordt het bedrag steeds hoger naarmate er meer tijd verstrijkt.

Andere vorm ransomware

Een andere vorm van ransomware is het verstoppen van kwaadaardige software in downloads, advertenties of in e-mailbijlages. Criminelen verstoppen de ransomware als het ware op onzichtbare plekken op een website. Een bezoek aan deze pagina is dan genoeg om de ransomware te activeren. Zo wordt uw computer zelfs zonder dat u ergens op klikt besmet. Een andere truc zijn de zogenaamde telefoontjes van Microsoft. Een persoon beweert dat hij medewerker van Microsoft is en zegt dat uw pc een probleem heeft dat hij vanaf afstand op kan lossen door in te loggen met uw gegevens.

Ransomware voorkomen

Om de kans op besmetting met ransomware te voorkomen kunt u een aantal maatregelen treffen:

  • Zorg dat uw besturingssysteem en software up-to-date zijn.
  • Gebruik een firewall en een up-to-date antivirusprogramma om veilig te surfen op internet.
  • Open geen onbekende/verdachte bijlagen in e-mails.
  • Klik niet op verdachte links in e-mails.
  • Let altijd op tijdens het downloaden en installeren van programma’s en software via internet. Doe dit alleen via betrouwbare bronnen.

Een andere voorzorgsmaatregel om uw bestanden veilig te stellen is het regelmatig maken van een back-up op een opslagmedium dat los staat van uw ICT-netwerk. Beperk daarnaast de mogelijkheden van het installeren van software voor ‘gewone’ gebruikers binnen uw bedrijf. Met admin-rechten kunt u een geschikte rol toewijzen aan degenen die de rechten nodig hebben.

Zorg ook voor een cyberverzekering (dataverzekering). Hiermee bent u verzekerd tegen de schade die u oploopt wanneer u te maken krijgt met ransomware. Cybersecurity-experts geven u bijstand en zorgen dat uw systemen weer op orde zijn.

Zekere voor het onzekere nemen? Vraag vrijblijvend een offerte voor een dataverzekering aan >

Wat te doen bij ransomware

Om verspreiding mogelijk te voorkomen kan het helpen om snel de verbinding met internet te verbreken en externe harde schijven en usb-sticks los te koppelen. Betaal geen losgeld. Een betaling is geen garantie dat de ‘gijzeling’ wordt opgeheven. Er zijn bovendien manieren om de ransomware te verwijderen. De politie heeft een aantal sleutels achterhaald en er zijn herstelprogramma’s waarmee u bestanden kunt redden. Op nomoreransom.org kunt u sleutels en programma’s vinden om uw bestanden mee te ontgrendelen. U kunt ook altijd een computerdeskundige inschakelen om u hierbij te helpen. Doe tenslotte altijd aangifte bij de politie en maak melding bij de Fraudehelpdesk. Zij werken samen om cybercriminaliteit in kaart te brengen en te stoppen.